Nascholing ‘Beter slapen? Doe het zelf!’

 

Nascholing ‘Beter slapen? Doe het zelf!’                             

Cognitieve gedragstherapie voor de insomnie (CGT-I)

Het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze organiseert in 2020 onder de titel ‘Beter slapen? Doe het zelf!’ nascholingen over slaaptherapie voor (GZ)-psychologen, POH GGZ en VS GGZ. Het doel van deze unieke tweedaagse cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-I) training is dat cursisten slaapproblemen leren diagnosticeren en behandelen met kortdurende cognitief gedragsmatige behandeling.

Meer informatie over de nascholing vindt u op onze website, zie de volgende link:

https://www.kempenhaeghe.nl/kennishuis/nascholing-slaaptherapie/

Slaap is een basale levensbehoefte. Ongeveer een kwart van de bevolking heeft problemen met het slapen ’s nachts of op het gewenste moment wakker blijven overdag.

Langdurige slapeloosheid (chronische insomnie) komt het meeste voor. Insomnie heeft een belangrijke negatieve impact op de kwaliteit van leven en het psychologisch welzijn. Onbehandelde insomnie vergroot bovendien de kans op het krijgen van een depressie. Lange tijd is gedacht dat het slaapprobleem vanzelf verdwijnt als men de psychopathologie zou behandelen. Vaak is dat echter niet zo omdat men in een vicieuze cirkel van slecht slapen is beland. Cognitieve gedragstherapie voor (CGT-I) – kortweg slaaptherapie – is de evidence based eerste keus behandeling van langdurige slapeloosheid. Gedragsmatige behandeling van slaapproblemen beperkt zich echter niet tot insomnie. Het is ook inzetbaar bij circadiane ritmeproblemen, parasomnie en slaapproblemen bij kinderen.

Het doel van deze tweedaagse CGT-I training is dat cursisten slaapproblemen leren diagnosticeren en behandelen met kortdurende cognitief gedragsmatige behandeling. Tijdens deze cursus wordt er naast een theoretische inleiding over normale slaap en slaapstoornissen praktisch gewerkt met het interpreteren van het slaapdagboek, waarin de subjectieve slaap over meerdere dagen wordt geregistreerd. Verder wordt uitgebreid aandacht besteed aan de slaapanamnese, slaaptherapie en wordt er geoefend met uiteenlopende casuïstiek. Deze zaken zullen zowel plenair als in kleine groepen aan bod komen. Somnologen begeleiden de cursus, waarbij er een directe interactie is met de cursist. Daarnaast wordt er op 4 juni 2020 een terugkommiddag gepland voor supervisie en bespreking van casuïstiek.

Datum:              5 en 6 maart 2020, terugkomdag 4 juni 2020
Tijd:                    09.00 – 17.00 uur, terugkomdag 13.00 – 16.30 uur
Door:                  Dr. Ingrid Verbeek, somnoloog-slaaptherapeut & Drs. Geert Peeters, GZ-psycholoog-somnoloog
Locatie:             Zaal Aloysius, horeca de Broeders, Laan van Providentia 1, Kloostervelden te Sterksel
Accreditatie:    Wordt aangevraagd bij minstens 3 aanmeldingen van dezelfde beroepsgroep